Het programma van het Lustrumcongres is samengesteld door:
Marieke Dewitte is klinisch psycholoog/seksuoloog en heeft haar opleiding genoten aan de Universiteit van Gent en de RINO Amsterdam en haar doctoraat behaald aan de Universiteit van Gent. Ze werkt momenteel als Universitair Docent aan de Universiteit van Maastricht (vakgroep Clinical Psychological Science). Ze geeft verschillende cursussen, gastcolleges en workshops over seksualiteit aan universiteiten en post-academische opleidingen. Haar onderzoek richt zich op basismechanismen van seksueel functioneren, interpersoonlijke dynamieken van seksuele opwinding, dyadische interacties tussen partners, en hechting in relatie tot seksuele responsen. De belangrijkste focus van haar onderzoek ligt bij het bestuderen van de seksuele interactie tussen partners en haar klinische (onderzoeks)focus richt zich op genitale pijn bij vrouwen. Naast onderzoek heeft Marieke in het verleden als seksuoloog gewerkt in het Universitair Ziekenhuis van Gent (Centrum voor Seksuologie en Gender) en het Universitair Ziekenhuis van Maastricht (Polikliniek Seksuologie). Ze is momenteel ook hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie en Secretaris-Generaal van de European Society of Sexual Medicine.
Verpleegkundige Seksuoloog NVVS SH & VPO - Werkzaam in het Radboudumc te Nijmegen op de polikliniek Urologie, Parkinson Dagcentrum en de polikliniek Geslacht en Gender. Tevens werk ik in het Rijnstate ziekenhuis Arnhem op de polikliniek Urologie en ben ik als docent verbonden aan verschillende onderwijsinstellingen in Nederland waaronder de Radboudumc Health Academy, de HAN en VUmc Amstelacademie Amsterdam.
Forensisch verpleegkundige, pedagoog-seksuoloog NVVS/VPO
Casemanager centrum seksueel geweld Amsterdam-Amstelland - Sinds 10 jaar ben ik geregistreerd als pedagoog-seksuoloog VPO/NVVS. De eerste 5 jaar heb ik me als seksuoloog vooral met het onderwerp seksuele diversiteit beziggehouden eerst bij de Schorer Stichting en later bij Transvisie Zorg.
De afgelopen 5 jaar werk ik als casemanager bij het centrum seksueel geweld Amsterdam-Amstelland en begeleid en ondersteunt ik acute zedenslachtoffers.
Samen met een forensisch arts van de GGD Amsterdam doe ik het forensisch medisch onderzoek dat in opdracht van de zedenpolitie wordt uitgevoerd.
Daarnaast begeleid ik zedenslachtoffers in de eerste weken na het misdrijf, organiseer ik medische hulp en behandeling en monitor ik het psychische herstel van het slachtoffer door middel van gesprekken en het afnemen van PTSS lijsten. Desgewenst breng ik acute zedenslachtoffers in contact met de zedenpolitie, een slachtofferadvocaat of een psycholoog die gespecialiseerd is in traumaverwerking. Dit werk doen we met een team van 10 casemanagers (forensisch verpleegkundigen in dienst van de GGD Amsterdam) samen zijn we er 24/7 voor iedereen die recent seksueel geweld heeft meegemaakt.
Naast dit werk verzorg ik een nazorgspreekuur voor vrouwen die besneden zijn en klachten hebben op de poli gynaecologie van het OLVG West. Voor de cliënten van het inloopspreekuur werken we laagdrempelig samen met huisartsen, medisch specialisten, bekkenbodemfysiotherapeuten en een psycholoog-seksuoloog NVVS.
Dilana is werkzaam als associate lector bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. Daar heeft zij haar eigen onderzoekslijn ‘Gezond Seksueel Groeien’. De missie van deze onderszoekslijn is ‘de seksuele gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen bevorderen en ongewenste ervaringen voorkomen’. Sinds 2009 doet zij onderzoek binnen het thema ‘seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. In 2013 is ze op dit onderwerp gepromoveerd aan de universiteit van Maastricht (voor proefschrift en recente artikelen zie linkedin.com/in/dilanaschaafsma/). Verder is zij voorzitter van de stichting Maand van de Leuke Seks. Met de werkgroep Maand van de Leuke Seks organiseert zij activiteiten in de maand maart, gericht op de positieve kanten van seksualiteit.
GZ psycholoog en seksuoloog NVVS i.o. - Carlijn is werkzaam in de specialistische kinder- en jeugd GGZ. Bij de Genderpoli van Jonx Lentis werkt zij als hoofdbehandelaar binnen de psychologische genderzorg. Zij biedt daarnaast seksuologische hulpverlening aan kinderen en ouders, wanneer er vragen, zorgen en/ of problemen zijn rondom de seksuele ontwikkeling. Haar doel is om seksualiteit, binnen de tak kind en jeugd, blijvend op de agenda te zetten. Hierbij streeft ze naar meer aandacht voor de positieve seksuele ontwikkeling en het creëren van een veilige en inclusieve omgeving om gezamenlijk het gesprek aan te gaan.
Psycholoog bij De Waag - Laura Zuijdervliet is psycholoog en heeft de masteropleiding seksuologie aan de KU Leuven afgerond. Momenteel is zij werkzaam bij De Waag binnen de zorglijn huiselijk geweld, waarbij zij onderdeel is van de landelijke vakgroep seksuologie. Het doel is daarbij om seksualiteit meer op de kaart te krijgen bij de forensische doelgroep. Voorheen heeft zij bij PsyQ op afdeling seksuologie gewerkt.
Docent Gender & Diversity, Rhine-Waal University of Applied Sciences, Kleef (D) - Charles is cultuur- en godsdienstpsycholoog. Hij heeft 15 jaar bij (het huidige) Rutgers gewerkt als onderzoeker, vooral op de gebieden reproductieve gezondheid en seksuele diversiteit. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar anticonceptiegebruik in Nederland. Nu is hij docent bij de bacheloropleiding Gender & Diversity in Kleef.